artikel

Att bo

Att ha ett tak över huvudet borde vara en mänsklig rättighet. Åtminstone i ett klimat som vårt. Men det är det inte inte om man bor i en storstad som Stockholm. Bostadssituationen i Stockholm är katastrofal. Bostadsbristen är skriande stor. Är man ung finns inte en chans att få ett rimligt boende om man inte har rika föräldrar eller egna sparade pengar. Man får kuska runt mellan olika andrahandsboenden eller sova på kompisars soffor. Eller aldrig flytta hemifrån. Det finns snart inga hyresrätter kvar i Storstockholm.

Högern låser in medborgaren i ohållbara situationer. Samtidigt som man pratar om arbetslinjen så gör man det omöjligt för människor att fritt flytta runt i vårt avlånga land. Om man hittar ett jobb någonstans finns det inga bostäder eller så är de så dyra att man inte har råd att köpa eller hyra dem. Har man lyckats få ett jobb och en bostad och situationen på arbetsmarknaden förändras på den ort man bor är det liten chans att man har möjlighet att flytta. Minskar möjligheten till arbete minskar även chanserna till att sälja sin bostad utan förlust för att kunna flytta till ett jobb. Där det finns jobb finns sedan inga bostäder. Där det finns bostäder finns inga jobb. Moment 22!

Mitt i livet, om man upptäcker att man kanske inte kan leva ihop med den partner som man trodde man skulle leva med resten av livet, så sitter man där. Hur ska man ha råd med två boenden som är tillräckligt stora för att bägge ska kunna ha möjlighet att ha sina barn hos sig lika mycket.

När man sedan blir äldre och inte längre vill bo i sin för stora villa eller lägenhet måste man lägga sina pengar på att köpa ett dyrt boende istället för att njuta av de sista åren och kanske unna sig en resa eller att få ge barnbarnen lite extra dyra julklappar.

Bygg istället rimligt dyra lägenheter så att alla människor kan få tak över huvudet och leva ett självständigt liv och inte behöva vara beroende av andrahandsvärdar, kompisar, mycket pengar eller mamma och pappa.

Dela den här sidan:

Kopiera länk